Att ha en gård

Att ha en gård.
Visst är det underbart. Mångas dröm. Finns en hel del bondeserier på tv:n nu för tin. Mycket prat, om hur underbart allt är. Oh så där skulle man ha det. Åh visst. En liten procent av befolkningen har det så. Men man måste nog veta vad man ger sig in på. För det är verkligen en livstil, liksom att skaffa barn. Man kan liksom inte bara tröttna och lämna allt åt slumpen.

För det första är det dyrt med djur, de är inget man skaffar om man tror att man kan handla nya kläder varje månad, eller kanske köpa den nyaste mobilen när den kommer ut. Eller för all del spara till den där spanienresan?
Haha.
Eller för all del, när man har främmat hemma och ska kika på den där filmen. Eller sitta en långdag framför tv:n.
Glöm det.
Djur tar tid.
De ska utfodras, vattnas, gärna kelas med och få någon mänsklig kontakt, alla individer ska räknas, kollas över. Sjuka djur ska ha extra omsorg och omvårdnad. Vissa ska bortas, badas, klippas klor, aktiveras och motioneras.
Men den allra största biten är städning, mockning, halmning, bajsplockning, dammsugning m.m för att de ska ha ett så trevligt hem som möjligt. Jag lägger ganska stor vikt med berikning till våra djur. Vissa ska ha lämpliga bon, andra pinnar att sitta på, vissa ska ha en badbassäng och andra en mjuk säng. De ska finnas grävmöjligheter, sandbad, bomaterial att bygga med.

Allt dehär gör vi varje dag, året om.

Sen vissa perioder tillkommer ju slakt, den biten tar också tid, det är tufft.
Beroende på djurslag, är de ju ev plockning, flåning, bereda skinn, urtagning, styckning, hägning osv.
 
Sen förstås, är det ju dedär som överväger allt annat. Som jag skulle skriva en hel bok om. Vad dessa djur betyder för mig. Egen producerat kött, egna plockade ägg. Världens vackraste djurungar att mysa med så att oxytosinet flödar i kroppen, en mjuk päls att klappa på. Ankor som kvackar, höns som springer till en för uppmärksamhet, en tupp som gal på morgonen, en glad svans av en lycklig hund som kommer när man kommer hem. En katt som spinner, råttor att mysa med, fiskar att titta på. De överväger ta mig fan allt.
Här hemma är man älskad till fullo av alla. Man känner sig otroligt betydelsefull, som den bästa människan i hela världen. Man känner sig hemma.